Douchekraan vervangen

Douchekraan vervangen

Douchekraan vervangen

U bent toe aan een nieuwe douchekraan. Het kan zijn dat uw oude niet meer werkt, het kan ook zijn dat u er gewoon op uitgekeken bent. Hoe dan ook, het vervangen van een douchekraan kunt u prima zelf! Met een aantal tips en onderstaand stappenplan moet het lukken om uw douchekraan zelf te vervangen. Een douchekraan is een veelgebruikt item, aanbevolen is dan ook om voor een kwalitatief goede, duurzame oplossing te kiezen van een gerenommeerd merk. Hier kunt u tientallen jaren plezier van hebben.

Waarom douchekraan vervangen?

Indien uw douchekraan kapot is, loont het vaak niet om de kraan te laten repareren, aangezien de kosten van reparatie niet opwegen tegen de kosten van vervanging. Ook als u een al wat oudere douchekraan heeft, is het wellicht tijd om te gaan nadenken over vervanging. De huidige douchekranen zijn er in alle soorten en maten, en zijn over het algemeen veiliger en meer energiebesparend. En de badkamertrend waarin de badkamer steeds meer gezien wordt als een plek voor wellness, voor echte ontspanning, is ook van toepassing op de douche. Van regendouche tot complete douchecabines met stoom en massagestralen, er is veel mogelijk tegenwoordig. Maar ook alleen al het vervangen van uw douchekraan voor een moderne thermostaat kraan biedt u veel comfort.

Thermostaat kraan

Vanzelfsprekend kiest u voor een thermostatische douchekraan, deze mag niet ontbreken in de moderne badkamer van nu. Het ouderwetse mengen van warm water met koud water tot u ongeveer een aangename temperatuur heeft bereikt, is niet meer van deze tijd. De thermostaat kraan is niet meer weg te denken en biedt het gemak van bijna direct kunnen douchen op de juiste, gewenste temperatuur. Ook zijn deze kranen er in diverse mooie, strakke designs, en is er zelfs een optie waarbij de kraan zelf niet te warm wordt, en dus ook veilig is voor gevoelige kinderhandjes.

Stappenplan

Aanbevolen is om van te voren rekening te houden met de hartafstand bij het aanschaffen van een nieuwe kraan. De hartafstand is de afstand tussen het midden van de warmwaterleiding en het midden van de koudewaterleiding. Vroeger was dit namelijk standaard 120 mm, maar tegenwoordig is dit 150mm. Dit verschil is wel te overbruggen met een S-koppeling met tussenstukken, maar het is eenvoudiger als de hartafstand gelijk is met de oude situatie. Voordat u daadwerkelijk aan de slag gaat met de vervanging van uw douchekraan, dient u eerst de hoofdkraan af te sluiten.

Indien er nog een oude kraan aanwezig is, dient deze eerst gedemonteerd te worden. Dit doet u door de kranen open te draaien. Vervolgens maakt u de aansluitmoeren los, zodat u de kraan en de rozetten kunt verwijderen. Als laatste stap schroeft u de eventueel aanwezige S-koppelingen eruit, indien die ook vervangen moeten worden. Indien de nieuwe kraan op de huidige S-koppelingen past, is het in principe niet nodig om de S-koppelingen te vervangen. S-koppelingen zijn ook alleen nodig als de nieuwe kraan niet direct op de aansluitingen past.

Heeft u wel nieuwe S-koppelingen nodig? Dan monteert u die door het afdichtingkoord om de schroefdraad van de S-koppelingen te bevestigen. Let u er op dat het koord met de klok mee eindigt. Vervolgens kunt u de koppeling in de waterleiding draaien. Nu komt alleen nog de afstelling. De S-koppelingen dienen waterpas te zitten en even diep in de muur. Check ook of u met de S-koppelingen de juiste hartafstand heeft gerealiseerd, waar ze voor bedoeld zijn.

U bent nu klaar om de nieuwe kraan te installeren. Begin altijd met de rozetten, de afdekkapjes, deze kunnen niet achteraf gemonteerd worden. Vervolgens kunt u de kraan aan de leidingen of aan de S-koppelingen schroeven. Het is aan te raden om dit met behulp van een handdoek te doen, zodat u zeker bent dat de kraan niet beschadigd wordt door uw gereedschappen. En een laatste aanbevolen stap: kit de openingen tussen de S-koppelingen en de tegels goed af, zodat er geen water in uw muur kan lopen. Als de kraan goed vastgeschroefd is, kunt u de hoofdkraan openzetten om de nieuwe kraan te testen.

Zelf doen of uitbesteden?

U kunt bovenstaand stappenplan in principe zelf doen, maar heeft u twee linkerhanden en wilt u liever dat een loodgieter dit voor u uitvoert, dan is dat ook heel goed mogelijk. Zeker als er leidingen verlegd moeten worden, is het prettig om dit door een expert te laten doen. Een indicatieve vanaf prijs voor het laten vervangen van uw kraan is € 75, incl. BTW, excl. kraan. Meer weten? Neem dan contact met ons op via dit formulier.

Comments are closed.