Lekkage in de badkamer, en nu?

Lekkage in de badkamer, en nu?

Lekkage in de badkamer, en nu?

U heeft last van lekkage in de badkamer? Dat is heel vervelend en kan, als het niet tijdig aangepakt wordt, voor schade zorgen in bijvoorbeeld muren, vloeren of plafonds. Er komen zoveel waterleidingen en afvoeren bij elkaar in de gemiddelde badkamer, van toilet, wastafel, douche en of bad, er kan altijd een keer ergens een probleem zitten. Lekkage is nooit leuk, dus het is belangrijk om meteen te kijken wat de oorzaak is en of het op te lossen is.

U hoeft echt niet meteen een loodgieter te bellen, onderstaand wat checks die u zelf kunt uitvoeren. En sommige problemen kunt u prima zelf oplossen. Komt u er echt niet uit, dan kunt u altijd nog een loodgieter inschakelen. Maar dan heeft u in ieder geval alvast het voorwerk gedaan. Nicoll.be

Rozetten controleren

Ten eerste kunt u de rozetten nakijken. Hiermee heeft u de aansluiting van kranen aan de waterleiding netjes afgedekt. Rozetten zijn eenvoudig los te draaien. Vervolgens kunt u achter de rozetten controleren of de aansluitingen goed vastzitten en niet vochtig zijn. En u kunt controleren of de ruimte tussen de aansluiting en de tegels (nog wel) goed gekit is. Door dit netjes dicht te kitten voorkomt u dat er water tussen de tegels en de aansluiting door de muur in sijpelt. Zit hier het probleem, dan kunt u dit wellicht zelf oplossen door de aansluitingen te verbeteren en goed dicht te kitten.

Kitnaden nog intact?

Er zijn diverse kitnaden in uw badkamer aanwezig, waarvan u zelf kunt nakijken of deze nog intact zijn. Uw bad en douche zijn voorzien van kitnaden, maar ook de overgang van muur naar vloer dicht is gekit, om te voorkomen dat er water de vloer in kan komen. Bij twijfel of de kitnaad nog voldoende afsluitend is, of indien u al meteen ziet dat de kitnaad niet meer intact is, geldt altijd dat u eerst de oude kitnaad dient te verwijderen, alvorens u een nieuwe kitnaad kunt aanbrengen.

Voegwerk kapot?

Ook vanuit een kapotte voeg in wand- of vloertegels kan lekkage zijn ontstaan. Bekijk nauwkeurig het voegwerk in uw badkamer om te controleren of hier een probleem is. U kunt hiervoor een schroevendraaier gebruiken. U merkt het direct als het voegwerk afbrokkelt als u er voorzichtig tegenaan tikt met de schroevendraaier. Zit hier het probleem, dan kunt u wellicht volstaan met een plaatselijke reparatie van het voegwerk, tenzij het probleem met het voegwerk een grootschalig probleem blijkt te zijn.

Afvoer controleren

Het beoordelen van de afvoer is al wat complexer. U kunt zelf de diverse sifons controleren van de wastafels en het bad, of de doucheput of douchedrain bekijken. Ook bij de douche afvoer is de kitrand een belangrijke factor. Maar het kan ook zijn dat de lekkage in de afvoer zelf zit. Dit is moeilijk te achterhalen zonder de vloer open te breken. Een optie kan zijn, dat u een gekleurde lekkage vloeistof gebruikt; deze laat u in douche afvoer lopen, en indien u de gebruikte kleur terug ziet komen in de lekkage plek, dan weet u de bron van de lekkage. Deze lekkage is minder makkelijk zelf op te lossen.

Waterstand checken

Maar hoe weet u nu of het vervangen van de kitranden of het repareren van het voegwerk de juiste oplossing is geweest? Dit kunt u achterhalen door de waterstand in uw watermeter in de gaten te houden. U schrijft bijvoorbeeld voor het slapen gaan de waterstand op, en, er van uitgaande dat u ’s nachts geen water heeft gebruikt, checkt de volgende ochtend of de waterstand nog hetzelfde is. Is er een verschil, dan loopt er nog steeds ergens vandaan water weg en zult u verder moeten zoeken.

Geen oorzaak gevonden? Loodgieter inschakelen!

Heeft u bovenstaande zaken gecheckt, maar nog steeds niet ontdekt waar de oorzaak van de lekkage zit? Dan wordt het tijd om een loodgieter in te schakelen. Die kan het gehele leidingnetwerk bekijken om te zien of daar wellicht een probleem zit. Een loodgieter heeft apparatuur waarmee bepaalde zaken gemeten kunnen worden om de exacte oorzaak van de lekkage te ontdekken. Bijvoorbeeld een vochtmeter om het vochtgehalte te meten in de muren, om te kijken waar dit het hoogst is. Of een manometer om de druk per leiding te kunnen controleren. En ze hebben voldoende expertise, en de bijbehorende apparatuur, om nog dieper onderzoek te doen, mocht de oorzaak nog niet gevonden zijn. Kom in contact met een vakman via dit contactformulier.

Comments are closed.