Wastafel ophangen en aansluiten

Wastafel ophangen en aansluiten

Wastafel ophangen en aansluiten

U heeft besloten dat uw badkamer aan renovatie toe is. Maar moet u echt alles uitbesteden, of kunt u ook zaken zelf doen? Als u een beetje handig bent, zijn er in de badkamer genoeg klusjes die u prima zelf kunt uitvoeren, met een aantal tips en wat toelichting dan wel. Zoals het ophangen en aansluiten van een nieuwe wastafel bijvoorbeeld. Dit is heel goed zelf te realiseren, maar u zult wel zorgvuldig te werk moeten gaan om te zorgen dat de aansluitingen en bevestigingsmaterialen op precies de juiste plaats zitten. Onderstaand een stappenplan voor het ophangen en aansluiten van uw nieuwe wastafel.

Verwijderen oude wastafel

De eerste stap is het verwijderen van de oude wastafel. Wel moet er hiervoor nog iets belangrijks gebeuren: zorg ervoor dat u van tevoren het water afsluit, zodat u aan het werk kunt zonder te veel wateroverlast. Markeer dan meteen de warmwaterleiding, zodat u later niet in de war raakt. Dan begint u met het losdraaien van de knelfittingen van de kraan, of eventueel het doorzagen van de leidingen. Vervolgens draait u de sifon los en schroeft u de ophangbouten los. Hierna kunt u de wastafel voorzichtig van de muur af tillen en verwijderen.

Het is van belang om goed na te denken over de gewenste locatie van de nieuwe wastafel. Wilt u deze op exact dezelfde plek van de oude wastafel, of heeft u iets anders in gedachten? Houdt u hierbij rekening met ongeveer 60 centimeter staruimte, een gemiddelde hoogte van 80-90 centimeter en benodigde ruimte aan de zijkant van ongeveer 15 centimeter aan beide zijden. Dit zijn gemiddelden die als richtlijn dienen. Bent u erg lang, of juist aan de kleine kant, dan kunt u hier natuurlijk wat van afwijken naar gelang uw behoefte.

Teken de bevestigingsgaten nauwkeurig af en boor deze

Na het verwijderen van de oude wastafel meet u de afstand tussen de ophanggaten van de nieuwe wastafel. Indien er een montagehandleiding bij uw nieuwe wastafel zit, staan hier vaak de exacte afmetingen in voor de boorpunten. Zo niet, dan zult u deze nauwkeurig moeten opmeten. U heeft reeds de hoogte voor uw wastafel bepaald, op basis daarvan kunt u meten op welke hoogte de ophanggaten moeten komen. Teken eerst een horizontale lijn en zorg dat deze waterpas is. En teken vervolgens de plek voor de ophanggaten, boor de gaten 10mm diep met de juiste boor (vaak een steenboor) en breng pluggen aan.

Meer informatie over badkamerrenovatie op Geertvandorpe.be.

Plaats de wastafel

De meegeleverde schroefbouten dienen vervolgens in de pluggen gedraaid te worden met een steeksleutel. Dan kunt u de wastafel voorzichtig over de bouten heen schuiven en hierna een kunststof revet over de bouten heen schuiven. U zorgt ervoor dat de wastafel goed vast zit door de moeren stevig aan te draaien.

Kraan vastzetten

Dan bent u toe aan de installatie van de kraan, maar het kan zijn dat het lijkt alsof er geen kraandoorvoer is. Niet schrikken als dit het geval is, dit is maar schijn. Bij sommige wastafels wordt een flinterdun laagje porselein op de plek van de kraandoorvoer gemaakt, wat u voorzichtig kunt doortikken met een hamer. Doe dit wel altijd vanaf de bovenkant, voor het mooiste resultaat. Dan steekt u de kraan door de wastafel en maakt deze vast door de moer stevig aan te draaien.

Afvoer aansluiten

Gebruik vervolgens flexibele aansluitslangen om de aansluitleidingen op de waterleidingen te laten aansluiten. U kunt de aansluitleidingen een beetje buigen om ze op de juiste plek te krijgen, maar zorg ervoor dat de leidingen niet knikken! En rechts is altijd voor koud water, links voor warm water. Hierbij geldt ook dat de moeren aangedraaid moeten worden om het goed vast te maken, maar let hier goed op dat u deze niet te strak aandraait; dan kunt u het rubbertje stuk draaien en dat kan tot lekkages leiden.

Afwerking

Maak indien nodig de afvoerpijp op maat en bevestig de sifon voorzichtig. Als laatste stap geldt het dichtkitten van de aansluiting tussen de wastafel en uw tegels. Het mooist is om hiervoor transparante siliconenkit te gebruiken. De kit heeft 24 uur nodig om volledig uit te harden. Neem de wastafel dus ook pas na 24 uur in gebruik. Veel plezier met uw zelfgemonteerde, nieuwe wastafel!

Komt u er zelf toch niet uit? Vraag gratis offertes aan bij vakmannen bij u in de buurt.

Comments are closed.