Toilet renoveren, waar moet u aan denken?

Toilet renoveren, waar moet u aan denken?

Toilet renoveren, waar moet u aan denken?

U bent uitgekeken op uw huidige toilet. Wellicht is deze verouderd, of niet praktisch, of u bent gewoon toe aan iets anders. Geen probleem natuurlijk, maar wat komt er allemaal kijken bij een toilet renovatie? Waar moet u aan denken, welke keuzes moet u maken? Op zich is een toiletrenovatie minder ingrijpend dan een hele uitbouw of iets dergelijks. Maar er zijn toch een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden. En die impact hebben op de kosten en de duur van de renovatie. Heeft u bijvoorbeeld een staand of hangend toilet, moet het tegelwerk vervangen worden? Deze en andere vragen zult u de revue moeten laten passeren.

Wilt u alleen uw huidige wc-pot vervangen voor een nieuwe, soortgelijke? Of wilt u uw gehele toilet een opfrisbeurt geven met nieuwe tegels, een staand toilet vervangen door een modern, hangend toilet? Dan heeft de toilet renovatie wat meer voeten in de aarde. U zult nieuwe tegels moeten uitzoeken, en bedenken of u wilt betegelen tot het plafond of tot halverwege. In het laatste geval zult u ook de rest van de muur moeten verven en eventueel het plafond om een mooi geheel te maken. Wellicht dat u ook een nieuw fonteintje wilt. En u dient rekening te houden met de benodigde ventilatie. U ziet, er zijn een aantal keuzes te maken bij toiletrenovatie.

Hangend of staand?

Een toiletrenovatie van staand toilet naar staand toilet is redelijk eenvoudig. Vaak kan het leidingwerk op dezelfde plaats blijven en heeft het minimale impact op het tegelwerk. Maar tegenwoordig zijn de hangende toiletten populairder. Het is eenvoudiger een hangend toilet schoon te maken en het is hygiënischer. Van hangend toilet naar hangend toilet verbouwen is ook nog goed te doen. Maar wilt u van staand naar hangend toilet, dan komt er wat meer bij kijken. Er komt wat loodgieterswerk bij kijken, aangezien het leidingenstelsel aangepast zal moeten worden. En het tegelwerk moet aangepast worden. Maar dan heeft u ook meteen een modern toilet waar u jaren plezier van heeft.

Wel of niet in de badkamer?

De locatie van het toilet is ook goed om over na te denken. Bij een appartement kleiner dan 50m2 is het doorgaans gewoon dat de toilet in de badkamer zit. Maar dat houdt in, dat uw gasten ook steeds in uw badkamer zijn als ze naar uw toilet gaan. Een badkamer is toch een privé ruimte, dus het is niet altijd prettig als anderen daar ook komen. Maar er is niet altijd voldoende ruimte voor een apart toilet. Is die ruimte er wel, dan is het zeker aan te bevelen om een apart toilet te realiseren.

1 of 2 WC’s?

Heeft u een woning met een verdieping, dan is het prettig om zowel beneden als op de verdieping een wc te hebben. Beneden is standaard, vlakbij de leefruimte en beschikbaar voor eventuele gasten. Boven is prettig als u ’s nachts uw bed uit moet. Wel moet u dan natuurlijk twee wc’s schoonmaken, maar dat is toch de moeite waard. En uw huis wordt door twee toiletten ook meteen meer waard bij een eventuele verkoop. En goede investering dus, waar u direct en op termijn plezier van ondervindt.

Kosten van een toilet renoveren?

Zoals u heeft kunnen zien, komt er nogal wat bij kijken als het gaat om toilet renovatie. Een kostenindicatie hangt dan ook van een aantal factoren af. Per onderdeel volgt hier een indicatie van de kostprijs, inclusief materialen en een schatting van de arbeidskosten, om een richtlijn te geven van het totaalplaatje. De maximum indicatie heeft met name te maken met de keuzes aan materiaal, er zijn toiletpotten vanaf een euro of  € 125 (exclusief arbeidskosten), maar u kunt ook kiezen voor de meest luxe variant van € 525, en hetzelfde geldt voor de tegels bijvoorbeeld.
• Verwijderen en plaatsen nieuw toilet: tussen € 280 en € 820;
• Verwijderen en plaatsen nieuw fonteintje: tussen € 170 en € 360;
• Verwijderen en zetten wandtegels: tussen € 550 en € 1.500;
• Verwijderen en zetten vloertegels: tussen € 500 en € 1.050;
• Slijpen van sleuven, aanbrengen waterleiding en riool: tussen € 110 en € 170;
Voor een geheel nieuw toilet, met nieuw fonteintje, nieuwe betegeling en nieuw aangelegde leidingen en riolering komt het totaal aan kosten ergens tussen € 1.600 en € 3.900 uit.

Wenst u advies voor een toiletrenovatie of een prijsindicatie? Vraag diverse offertes op bij vakmannen bij u uit de buurt.

Comments are closed.