Zelf de badkamer betegelen

Zelf de badkamer betegelen

Zelf de badkamer betegelen

Zelf uw badkamer of toilet betegelen is heel goed mogelijk, maar er komt wel wat bij kijken. De tegelkeuze is al een hele uitdaging, zeker gezien de huidige trends. Er is van alles mogelijk qua tegels en legpatronen. Van traditioneel zwart-wit, tot de nieuwste trends in vorm van alle denkbare kleuren, van grote, vierkante tegels, tot mozaïektegels, tegels met een 3D-effect of houtkleurige tegels, er is volop keuze. Zodra u bepaald heeft welke stijl u het meest aanspreekt, industrieel of landelijk, traditioneel of met kleuren, kunt u een bijpassende tegel kiezen en beginnen met de voorbereiding. Bij het zelf een badkamer betegelen is een goede voorbereiding ècht het halve werk.

Voorbereiding

Na het uitzoeken van de tegel is de eerste stap in de voorbereiding het goed uitrekenen van de benodigde hoeveelheid tegels. Hiervoor berekent u de breedte van de wand, gedeeld door de breedte van de tegel plus drie mm voor de voeg, en de hoogte van de wand, gedeeld door de hoogte van de tegel plus 3 mm voor de voeg. Dan heeft u het benodigd aantal tegels, maar neem altijd extra, omdat er wat verloren gaat met het snijden, en het kan gebeuren dat een tegel barst.

Egalisering

Vervolgens begint het voorbereiden van de wand die betegeld moet worden. Het is zeer belangrijk dat de ondergrond egaal is en goed hechtend voor de tegellijm. In principe is het mogelijk om tegels vast te lijmen op diverse ondergronden, zelfs over de oude tegels heen. Bent u dat laatste van plan, dan dient u een dunne laag tegellijm over de tegels te trekken om te zorgen dat de nieuwe tegels goed blijven zitten. Haalt u de oude tegels weg, zorg dan voor een egale ondergrond, door oneffenheden te verwijderen en de ondergrond goed voor te behandelen.

Legpatronen

Begin altijd met een rechte lat aan de onderkant van de muur, om zeker te weten dat u waterpas kunt gaan tegelen. Ook bij de diagonale legpatronen is het belangrijk om vanuit een waterpas beginpunt te starten, zodat u een symmetrische, strak betegelde muur krijgt. Er zijn diverse legpatronen, zoals recht, diagonaal, halfsteensverband of visgraat, wel afhankelijk van het formaat van de gekozen tegel. Breng de tegellijm aan met een lijmkam, voor een gelijkmatige verdeling van de lijm over de muur. En zorg ervoor dat u tussen de tegels voegkruisjes plaatst, voor de benodigde ruimte voor de voeg.

Recht

Nu de lijm op de muur zit, en u een waterpas lat onderaan de muur heeft geplaatst, kunt u de eerste rij tegels gaan leggen. U heeft op basis van het formaat van de tegel en de breedte van de muur al berekend, hoe u uitkomt met de tegels, houd hier vanaf het begin rekening mee. Vervolgens kunt u met een draaiende beweging de eerste tegels op de gelijmde muur bevestigen. Begin met de gehele onderste rij, en ga dan rij voor rij verder.

Diagonaal

Met diagonaal tegelen kunt u een soort diamanteffect bereiken, en dit maakt dat uw badkamer groter lijkt. Bij diagonaal tegelen draait u vierkante tegels 45 graden. U zult dan een aantal tegels moeten halveren, om met de halve tegels te beginnen vanaf de startlat onderaan de muur. Diagonaal tegelen komt het best tot zijn recht als u twee verschillende kleuren tegels gebruikt, zwart-wit of met andere kleuren. Afhankelijk natuurlijk van de door u gekozen stijl voor uw badkamer.

Halfsteensverband

Uw badkamer tegelen in halfsteensverband doet het meest denken aan een bakstenen muur. Dit werkt het best met rechthoekige tegels, waarbij de tegels liggend op de muur gelijmd worden. U begint met de onderste rij tegels, vervolgens begint u halverwege de eerste tegel met het leggen van de volgende rij, zodat het begin en het eind van de tegel exact in het midden van de onderliggende tegels uitkomt. Er zijn tegenwoordig ook meer speelse variaties mogelijk, waarbij er nog meer verspringende lijnen gebruikt worden.

Visgraat

Uw badkamer betegelen in een visgraatpatroon is heel populair. Dit is iets lastiger te leggen, maar met een aantal tips moet het lukken. Bij het visgraatpatroon is de start in de linkerhoek onderaan de muur, in een hoek van 45 graden. Vervolgens wordt de tweede tegel in eenzelfde hoek van 45 graden gelijmd, haaks op de eerste tegel. U zet het patroon voort van de ene tegel 45 graden naar links boven, en de volgende hier weer haaks op naar rechtsboven, tot u bovenin bent. De afwerking in de hoeken en langs de muren kunt u het best de volgende dag doen, als de basis goed gedroogd is.

Komt u er zelf toch niet uit en wenst u het betegelen van de badkamer uit te besteden aan een vakman? Neem dan contact op met een vakman uit de buurt via het contactformulier. Zij helpen u graag.

Comments are closed.