Douche of bad in nieuwe badkamer?

Douche of bad in nieuwe badkamer?

Bij het ontwerp van een nieuwe badkamer zult u een aantal keuzes moeten maken. Te beginnen met de gewenste stijl van uw nieuwe badkamer. Houdt u van een industriële look, heel strak met veel staal en betontinten? Of bent u meer het knusse, landelijke type, met veel hout en her en der wat groen? En welke kleuren wilt u in uw badkamer laten terugkomen, en welk formaat tegels en welk legpatroon spreekt u het meest aan? Daarnaast zult u ook moeten nadenken over de gewenste inrichting van uw badkamer, rekening houdend met de beschikbare ruimte. Dan komt nog de vraag aan de orde of u kiest voor een douche of een bad.

Er zijn tegenwoordig veel prachtige mogelijkheden ten aanzien van zowel een bad als een douche. Een losstaand bad bijvoorbeeld, in een strak, ovaal design, of juist meer klassiek op pootjes, kan als echte eyecatcher van uw badkamer dienen. En er is een trend naar meerpersoonsbaden, zodat u met uw gezin kunt genieten van een gezellig bad. Maar ook de douches worden steeds luxer en bieden steeds meer mogelijkheden. Van prachtige inloopdouches met regendouchekop tot complete één- of meerpersoonsdouchecabines met massagestralen, stoom, een muziekinstallaties, lichtjes, er is van alles mogelijk.

Voordelen van een bad

Het grote voordeel van een bad is dat u echt even helemaal kunt ontspannen. U kunt zitten of zelfs liggen, en komt echt even helemaal tot rust in uw bad. Met een douche kunt u alsnog in vijf minuten klaar zijn, maar voor een bad moet u echt even de tijd nemen, alleen al omdat u even moet wachten tot het bad is volgelopen. En dan is het zonde om dit na vijf minuten alweer weg te spoelen. En wellness is tegenwoordig een belangrijk item, waar ook de badenleveranciers handig op inspringen, met een uitgebreid scala aan mogelijkheden om uw badervaring nog ontspannender te maken. Geïntegreerde bubbels en massagestralen bijvoorbeeld.

Voordelen van een douche

De voordelen van een douche zijn met name gericht op het gemak, maar ook de kosten. Een douchebeurt verbruikt namelijk aanzienlijk minder water en kost ongeveer de helft van de gemiddelde badsessie. Een douche neemt ook minder ruimte in beslag dan een bad, dus in elk formaat badkamer, ook een hele kleine, is wel een douche te realiseren. En een douche is ideaal om ’s ochtends even snel op te frissen voordat u naar uw werk of andere afspraken vertrekt. Met een kleine tien minuten kunt u schoon en fris aan de dag beginnen.

Maar ook voor ontspanning is een douche heerlijk, en er is ook van alles mogelijk om de douchebeurt nog prettiger te maken. Een brede regendouche bijvoorbeeld, maar er zijn ook douchecabines met ingebouwde massagestralen of stoom. En u kunt uw douche eenvoudig uitrusten met audioapparatuur, of zelfs een spatwaterdicht LCD scherm, zodat u ook onder de douche niets hoeft te missen van uw favoriete film of serie.

Bad en douche ineen

Een bad en douche ineen behoort ook nog steeds tot de mogelijkheden. Er zijn tegenwoordig zelfs baden die een verlaagd deel hebben wat als een soort douchebak kan fungeren, geïntegreerd met de rest van het bad. Hier kunt u comfortabel staan om rustig te douchen, en ook het afdouchen na het bad is dan geen probleem meer. Een bad en douche ineen kan een goede oplossing zijn voor de badliefhebber met beperkte ruimte in de badkamer. Voor een aparte bad en douche heeft u wel de ruimte nodig in uw badkamer. Een bad en douche ineen is vooral een heel praktische oplossing.

Kosten per bad- en douchebeurt

Zoals gezegd kost het nemen van een douche over het algemeen een stuk minder dan het nemen van een bad, bijna de helft minder, uitgegaan van de gemiddelde duur van een douche van negen minuten. Bij negen minuten douchen verbruikt u ongeveer 70 liter water, terwijl een gemiddeld bad 120 liter water nodig heeft. De minimale kosten als u een douche neemt zijn bij een gasboiler € 0,27 per douchebeurt, en bij een elektrische boiler € 0,38. Bij een bad zijn deze kosten respectievelijk € 0,54 en € 0,85. U ziet het, douchen is een stuk goedkoper. Dus als u toch in bad gaat, zorg dan dat u er ook echt van geniet.

Meer weten over de mogelijkheden voor uw situatie? Neem dan vrijblijvend contact op via het contactformulier.

Comments are closed.