Wat kost een badkamer?

Wat kost een badkamer?

Bij het plaatsen van een nieuwe badkamer komt van alles kijken, niet alleen de keuzes qua design en indeling, maar de daadwerkelijke verbouwing heeft wat voeten in de aarde. Bij een nieuwbouwwoning is het nog redelijk overzichtelijk; tijdens de bouw kan meteen rekening gehouden worden met de geplande indeling, zodat afvoer, leidingwerk en aansluitingen meteen goed aangelegd kunnen worden. Maar bij een verbouwing van een bestaande badkamer kan er veel extra werk nodig zijn als leidingen verplaatst moeten worden en dergelijke. Als u uw huidige badkamer compleet wilt vervangen, is er meestal ook sloopwerk nodig om dit voor u te realiseren.

Het is dus van te voren belangrijk om goed na te denken over uw wensen voor de badkamer verbouwing. Wilt u verbouwen omdat het sanitair verouderd is of u wilt een nieuwe look creëren met nieuwe tegels, maar de indeling van uw badkamer is verder prima? Dan kunnen de kosten nog te overzien zijn; u heeft al een standaardbadkamer vanaf ongeveer € 3.000 voor een badkamer van 6 m2. Wilt u daarentegen de meest luxe badkamer die u zich voor kunt stellen, dan kunnen de kosten behoorlijk oplopen tot wel € 15.000. Denk hierbij aan de duurste tegels, het meest luxe sanitair, vloerverwarming, en eventueel zelfs een whirlpool of stoomdouche.

Sloopwerk nodig?

Afhankelijk van uw wensen ten aanzien van de badkamer renovatie, is er meer of minder sloopwerk nodig. Onder sloopwerk in uw badkamer worden doorgaans een aantal activiteiten verstaan, zoals het verwijderen van het sanitair (wastafel, toilet, bad en/of douche), het verwijderen van wand- en/of vloertegels en het afdoppen leidingen. Als u dit door een specialist laat doen, zorgen ze ook voor de afvoer van het vrijgekomen afval, en een ervaren specialist kan dit in slechts één dag voor u geregeld hebben. Gemiddeld uurtarief: € 45.

Nieuw sanitair?

Wilt u nieuw sanitair, dan is ook de vraag of de verdere indeling van uw badkamer hetzelfde blijft, of dat u ook een nieuwe locatie wilt voor bijvoorbeeld uw toilet, bad of douche. Dit kan namelijk impact hebben op het leidingwerk. Als verder alles bij het oude blijft, is het vervangen van uw sanitair een relatief eenvoudige oplossing om uw badkamer een opfrisbeurt te geven. U kunt al vanaf € 2.000 euro geheel nieuw sanitair aanschaffen (incl. BTW en montage), uitgaande van een nieuwe kraan, een enkele wastafel, toilet, douche en ligbad. Dit kan oplopen tot € 6.500 voor de meeste luxe varianten.

Aansluitingen verplaatsen?

Is het nodig om aansluitingen te verplaatsen, dan heeft u hier vaak een specialist voor nodig. Een loodgieter voor het verplaatsen van aansluitingen voor douche, bad, wastafel of toilet, of een elektricien voor het verplaatsen van de elektra. Ten aanzien van de elektra gelden namelijk strenge eisen in een badkamer, aangezien dit een erg vochtige ruimte is. U moet in ieder geval een aardlekschakelaar hebben, anders mag u geen stopcontacten in de badkamer hebben. En in geval van een aardlekschakelaar zijn er nog eisen ten aanzien van de afstand tussen de douche en de eventuele stopcontacten. Ook hier geldt een richtlijn uurtarief van € 45.

Kies de juiste tegel

U heeft vervolgens ruime keuze in het aanbod van tegels voor de badkamer. Zeker tegenwoordig is er van alles mogelijk, qua kleur, qua formaat en qua legpatroon. En daarbij zijn er bijna te veel keuzes in materiaal, kleurstelling, zelfs tegels met 3D effect zijn erg hip tegenwoordig. Ook kunt u een bepaald formaat tegel gebruiken om bijvoorbeeld de ruimte optisch groter of hoger te laten lijken. Er zijn tegels verkrijgbaar vanaf € 9 euro per m2 (incl. BTW, excl. plaatsing), afhankelijk van uw eisen en wensen kan dit oplopen tot € 160 euro per m2 voor de meest luxe leisteen tegel.

Zelf doen of laten doen?

Alles wat u zelf kunt doen, is natuurlijk mooi meegenomen. Maar wat kunt u het best zelf doen, en wat kunt u het best laten doen? Dit hangt af van een aantal factoren. Enerzijds van uw budget voor de badkamerrenovatie, anderzijds van uw handigheid. Bent u een ervaren klusser, dan draait u wellicht uw hand niet om voor het sloopwerk of zelfs het tegelen, maar heeft u twee linkerhanden, dan geeft het u wellicht een veiliger gevoel als u dit uitbesteedt. Een groot voordeel van uitbesteden is, dat het vaak een stuk sneller gebeurt, aangezien het hun dagelijks werk is en er vaak een team van specialisten ingezet kan worden. Wenst u een prijsindicatie voor uw situatie? Neem dan eens contact op via het contactformulier. Diverse vakmannen uit de regio nemen dan contact met u op!

Comments are closed.